søndag 30. november 2008

Mac Mini som stue-PC

Jeg har i ganske lang tid brukt en Mac Mini som stue-PC, for å se bilder og film. Det er en nett og fin maskin, men det har vært litt problemer.

Først begynte jeg med VLC for å spille av film. Men på min litt eldre Mini (Core Solo) gikk videoavspillingen for tregt til å spille av HD-innhold. Jeg byttet så etter tips på et eller annet forum til Plex, da denne skulle være kjappere. Den klarer iallfall å spille av filmer i 720p, uten at det blir hakking.

Men det store problemet har vært overscan. Uten å gjøre noe, vil bildet være mye mindre enn skjermen slik at det blir store sorte sørgerender rundt bildet. Ved å slå på overscan under i Displays under System Preferences i Mac OS blir problemet motsatt, bildet sklir utenfor det synlige området på skjermen slik at det blir vanskelig å finne både menyer og docken. Like langt, altså. På diverse forum har det vært tipset om å sette noe annet enn 50 hz refresh rate, og å bruke TVen sine innstillinger for overscan. Det menes at problemet ligger i TVen, som lar det være piksler utenfor det som er synlig. På min 46" Sony KDL-46W2000 kan jeg under Screen og Display Area strekke bildet ut litt, slik at bilder kommer lenger ut i kantene (overscan er da slått av i OSet). Men ikke nok, det er fremdeles litt sørgerender. Makan.

I dag kom jeg over løsningen med stor L. Det viser seg at programmet Plex har mulighet for å kalibrere overscan, slik at bildet passer perfekt til skjermen. Marvelløst! Om jeg så bare klarer å venne meg til bruk av Plex for å se bilder også, er jeg langt på vei i mål. Det vil fremdeles være issues ved bruk av f.eks. en nettleser, men det er kanskje like greit iom. det er vanskelig å lese det som står på skjermen fra sofaen uansett.

Hvorfor ikke bruke DisplayConfigX, eller SwitchResX? Disse skal kunne rette opp problemene med oppløsning og overscan. Men de koster begge penger, ser ut til å være ganske knotete å få til å virke, og kan visst også gi problemer med å få displayet tilbake om en gjør noe feil. Jeg synes vel også det prinsipielt er galt å måtte bruke penger på å få fikset dette. Så jeg tror jeg går for løsningen ovenfor.

PS: Ja, jeg bruker bluetooth mus og tastatur. Dette da jeg ønsker å styre stue-PCen direkte uten å måtte gå via en annen maskin.

2 kommentarer:

Håvard Pedersen sa...

Jeg har samme overscan-problemet som deg. Det rare er at når jeg kjøpte TV'en hadde jeg ikke DVI til HDMI kabel og måtte bruke DVI-VGA adapter og VGA-kabel, og da ble oppløsning og overscan helt korrekt! Nesten surt å skifte til HDMI da...

Anders sa...

Selv om Plex sin display kalibrering løste mine problemer ble det bare delvis, da den av og til glemmer disse (om jeg fyrer i gang stue-PCen før receiver og TV er riktig stilt inn f.eks.) samt om jeg må i OSet for å gjøre noe er det jo feil. Så, jeg fiklet litt småfebrilsk med dette et par dager hvor jeg bl.a. kjøpte lisens til og prøvde DisplayConfigX. Jeg fikk ikke det til å klaffe helt. Men etter en masse forum-søking fant jeg noen som hadde noenlunde lik Sony LCD TV, som sa at det KUN var ved 1080p at denne ga muligheten for å velge "full pixel" under display innstillingene. Dette sammen med overscan gir et skjermbilde som matcher TVen perfakt! Flott altså.

Ulempen med det er min Core Solo Mac Mini, som er av de tidligere versjonene av Mac Mini, hakker litt på filmavspilling når det skal skje i 1080p. Så jeg vurderer nå å kjøpe en litt nyere en. Skulle da helst like å se at PlexApp hadde fått implementert en form for hardware-aksellerasjon så jeg får spilt av film som er i 1080p-oppløsning uten hakking også (har til nå holdt meg til 720p-materiale mest pga. ytelsen). XBMC har jo VDPAU til Linux, Mac har hva da - kun Front Row (ewww)?

Ulempe nr. to med dette "full pixel" oppsettet er at jeg må benytte HDMI-inngang nr. to på TVen for at andre HDMI-kilder ikke skal få rart skjermbilde (det gjør de når full pixel er på). Den som skal betjene anlegget må jo da både velge riktig external input på TVen (velge mellom receiver og stuePC), samt på master-fjernkontrollen velge hvilken enhet en skal betjene. Så jeg ender vel opp med å måtte skrive en håndbok for bruk av det hele på engelsk, for kjerring og besøkende.

PS: Vil fraråde oppgradering til Snow Leopard ift. bruk av Plex, det har vist seg å være noe vanskelig å hindre at iTunes og Front Row spretter opp hele tiden.